Ulike typer lån

Det er mange forskjellige grunner til at du kan trenge et lån. Du må kanskje låne penger til å kjøpe en ny leilighet i et moderne område. Eller kanskje vil du renovere kjøkkenet ditt og unne deg noe luksuriøst til det som et par vakre servietter. Det finnes mange typer lån, inkl. personlige lån, usikrede lån, billån eller medlemskap lån. Disse lånene har ofte høyere rente enn boliglån fordi utlåner har mindre eller ingen sikkerhet for lånet. Den effektive renten for lønning lån kan være flere hundre prosent!

Vanligvis renten på disse lånene er variabel og kan dermed endre seg over tid, men utlåner kan bare heve renten under visse forhold. I tillegg til renten vil utlåneren ofte kreve gebyr for lånet. Det er derfor viktig at du finner ut den årlige renten. Det viser den totale kostnaden for lånet, inkl. alle avgifter, og kan brukes til å sammenligne hva lånet vil koste deg på ulike långivere.

Når du søker om et lån utlåner vil gjøre en kredittsjekk for å sikre at du har økonomisk evne til å betale renter og avdrag på lånet. En kredittsjekk må gjøres for alle typer lån, uansett hvor stor eller liten lånet er og hvor lenge du trenger å låne penger, og derfor også for SMS-lån og raske lån, samt rentefrie kassekreditt. Kredittsjekk er gjort når du tar et lån for første gang, men selv om du senere ønsker å forlenge lånet betraktelig. Generelt er en økning på mer enn ti prosent være betydelige.

Ulike lån har ulike renter høy. Hvis du ikke har noe som banken kan ta som sikkerhet er renten er vanligvis høyere. Hvor mye interesse vil du forhandle med banken.

 Boliglån

Når du ønsker å kjøpe en bolig, kan du ta et hjem lån. Lånet kan også brukes til å finansiere en renovering av ditt hjem. Når du tar et boliglån vil ha en sikkerhet eller pant i boligen.

 Utlån

Foruten boliglån er mange andre typer lån, som kan kalles personlige lån, usikrede lån, billån eller medlemskap lån. Disse lånene har ofte høyere rente enn boliglån fordi utlåner av penger har mindre sikkerhet, eller ingen i det hele tatt, for lånet.

 

For det meste, kan den flytende rente på personlige lån og renter derfor endre seg over tid. Den utlåner vil ta, i tillegg til renter, ofte tar gebyr for lånet. Derfor er det viktig at du finner ut hva apr for lånet. Det viser den totale kostnaden for lånet, inkl. alle avgifter.

 Rasklån

Rasklån er små lån som må betales av relativt kort tid. Disse lånene er den dyreste måten å låne penger. Rasklån har høye avgifter og høye renter. Rasklån kan også bli kalt mikro lån og lønning lån.

 Medlemslån

Det billigste lånet uten sikkerhet er normalt såkalte medlemslån som fagorganiserte kan tilby via banker. Disse lånene har relativt lav rente. Selv med bankene som ikke tilbyr opp lån kan være i stand til å ta tilsvarende lån, men vilkårene kan variere. Det lønner seg å ringe rundt til forskjellige banker og spør.

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *